Post | maart 2023 | 2 min lezen

Aad: verslavingsvrijwilliger

Door Marije Keizer
Aad en Kitty, verslavingsvrijwilligers, met een pony

Aad is een maatje voor mensen met verslavingsproblematiek. Hij is ervaringsdeskundige en weet als geen ander hoe een verslaving werkt. Inmiddels is hij al 37 jaar clean. “Mijn motivatie om dit vrijwilligerswerk te doen is dat ik weet wat er nodig is. Ik heb zelf van mijn 28e tot mijn 33e een zware periode meegemaakt waarin ik zwaar verslaafd was. In die tijd ben ik alles kwijtgeraakt: mijn bedrijf, mijn huwelijk, mijn vrienden. Ik ben in 2006 verhuisd vanuit Rotterdam naar de Veluwe, om in alle rust te kunnen leven. Weg van de verleidingen. Vanuit die rust heb ik besloten om vrijwilligerswerk te gaan doen in de verslavingszorg. Ik ken de cultuur en denk te weten waar iemand behoefte aan heeft. Ik werk hierin samen met Susan en Heleens die werkzaam zijn bij Stip. De samenwerking met professionals vind ik erg belangrijk. Wat ik doe is door gesprekken een vertrouwensband opbouwen en vanuit dat vertrouwen iemand er toe te bewegen om zich aan te melden bij een afkicktraject. Mijn vrouw Kitty en ik doen de meeste trajecten samen. Bij een boerderij in de buurt hebben we een paar schapen staan. Sommige mensen zijn geen praters. Wanneer ik ze meeneem naar de dieren, breekt vaak het ijs doordat je bij een dier alleen maar hoeft te zijn. Uiteindelijk gaat iemand wel praten. Niets moet en alles mag. Dat is ons traject en het is succesvol. Wanneer iemand naar verloop van tijd een afkicktraject wil volgen, draag ik het over aan de professionals. Aan de zijlijn blijf ik vertrouwenspersoon voor mijn maatje en 24 uur bereikbaar. Ik heb als maatje veel trajecten begeleid. De verhalen die er achter zitten zijn altijd heel verdrietig, voor de persoon zelf en ook voor de omgeving. Als ik 10 mensen begeleid, is er één iemand die daadwerkelijk de stap kan maken. Zo heb ik ooit iemand uit een schuur gehaald en uiteindelijk een begeleid wonen-traject gekregen. Diegene was er slecht aan toe maar heeft nu alles op orde en is taxichauffeur. Daar doe ik het voor. Wel hoop ik dat er meer maatjes komen, want die zijn er nu te weinig en de problematiek is, ook hier, groot. Daarom is het goed dat er nu een plan van aanpak GHB en middelengebruik is in onze gemeente. Zolang wij kunnen, dragen Kitty en ik ons steentje bij.”


Ook verslavingsvrijwilliger worden? Meld je aan bij Stip.


 

Deel blogpost