Post | november 2021 | 2 min lezen

Freek (33) heeft een drukke baan, maar wil zich wel inzetten! Benieuwd hoe hij dat doet? Lees het hier!

Freek schrijft kaarten

Het is inmiddels een bekend probleem in Nederland: eenzaamheid onder ouderen. Het komt helaas veel voor en er is niet altijd wat aan te doen. Hoewel het een bekend probleem is, is het nooit echt een prioriteit geweest voor regeringen. Freek (33) zag het met lede ogen aan en besloot zelf wat te doen.

Freek is jurist in zijn dagelijks leven en zag hoe het de afgelopen jaren steeds minder goed ging met zijn eigen oma. “Ik merkte dat mijn oma door de jaren heen steeds meer versomberde. De hele familie was druk en dat zorgde ervoor dat we niet altijd langs konden komen. Met de verjaardag van oma was de hele familie bij elkaar en hebben we dit besproken. Zo werd ons idee geboren.”

"We merkten dat ze meteen opfleurde!"


De familie had afgesproken dat ze, omdat ze niet altijd konden langskomen, per gezin om de week een handgeschreven brief zouden sturen. “Een handgeschreven brief maakt het toch allemaal wat persoonlijker en het is altijd leuk om te krijgen. Doordat we brieven stuurden naar elkaar, was oma ook weer even bezig met het maken van haar eigen kaart en we merkten dat ze meteen opfleurde!”

Toen Freek langs ging op het verpleegtehuis gaf zijn oma aan dat ze veel jaloerse blikken kreeg van haar medebewoners. Om die reden besloot Freek dat hij meerdere brieven ging sturen naar andere ouderen. “Schrijven is een hobby van me en een zelf geschreven kaart is voor ouderen zo bijzonder om te krijgen!”. Freek’s dochter Iris (6) helpt ook graag mee, maar heeft het soms moeilijk om te schrijven. “Op die manier sla ik 2 vliegen in één klap! Zij leert beter te schrijven en ouderen vinden het ontzettend leuk om brieven, tekeningen of knutsels van kinderen te krijgen!”

Daarom lijkt het Freek ook leuk als de basisscholen en middelbare scholen mee willen werken. “de knutsels van mijn dochter maken ze vaak voor zichzelf, maar hoe gaaf zou het zijn als ze die ook voor anderen kunnen maken? Dat moet toch lukken?”

Hij merkt dat hij veel voldoening uit zijn vrijwilligerswerk haalt. “Met mijn drukke baan is het soms lastig om de tijd te vinden om je in te zetten voor een ander. Een kaartje kost weinig tijd en is zo leuk om te maken. Het is een klein gebaar en je leert er veel van. En als je een kaartje niet leuk vindt om te maken, is het in ieder geval altijd leuk om er één te krijgen, haha!”

Daarmee sluiten we af. Heb jij ook weinig tijd maar vind je het leuk om wel een bijdrage te doen? Stuur dan ook een kaartje naar je eigen grootouders of naar andere ouderen! Je kan meer informatie vinden bij onze vacatures!


Deel blogpost