Post | maart 2023 | 2 min lezen

Ria: vrijwillige taalcoach bij Taalpunt Heerde/Epe

Door Marije Keizer
Portret van Ria, vrijwillige taalcoach bij Taalpunt Heerde/Epe

Wekelijks gaan zo’n 15.000 taalvrijwilligers en 30.000 nieuwkomers met elkaar in gesprek. Ze ontmoeten elkaar, oefenen alledaagse gesprekken en leren elkaars wereld kennen. Taalcoaching zorgt voor meer taalkennis, zelfvertrouwen en contacten. Daar plukken nieuwkomers, vrijwilligers, gemeentes en de hele maatschappij de vruchten van. Ria is een van die vrijwilligers: “Toen ik in Wapenveld woonde, heb ik 5 jaar Nederlandse les gegeven aan statushouders in het AZC. Ik werd in die tijd benaderd door Joke van het Taalpunt of ik belangstelling had om taalcoach te worden. En dat had ik. Het Taalpunt Heerde/Epe regelt in onze gemeente onder andere taalcoaching. Na het volgen van een cursus voor taalcoach, heb ik me ingeschreven als taalvrijwilliger. Mijn eerste taalmaatje was een vrouw uit Noord-Afrika. Zij wilde beter Nederlands leren lezen en schrijven. Terugkijkend was ik verwend met haar. Ze had in haar land Engels gestudeerd aan de universiteit waardoor ze dus erg goed Engels sprak. Hierdoor konden we samen met de Nederlandse taal de diepte in. Daarna coachte ik een vrouw uit de Zuid-Amerika die getrouwd was met een Nederlander. Doordat ze veel aan haar hoofd had, kon ze zich niet goed op de taal concentreren. Omdat ze dat eerst op orde moest krijgen, zijn we met het traject gestopt. Nu coach ik sinds anderhalf jaar een Syrische meneer. Hij is erg gemotiveerd en komt op elke afspraak. Doordat er thuis vooral nog Arabisch wordt gepraat, blijft Nederlands spreken met hem wel lastig. We oefenen veel met lettergrepen en woorden en ik adviseer hem kinderprogramma’s te kijken om zo toch de basis sneller te leren. Voorlopig blijf ik mijn werk als taalvrijwilliger doen. Ik vind het belangrijk om op deze manier een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Door mensen te helpen met de Nederlandse taal kunnen ze veel beter hun eigen weg vinden. Daar heeft iedereen baat bij. Soms is het wel een kwestie van een lange adem hebben, maar dat heb ik er graag voor over. Wat me naast taalcoaching nog erg leuk lijkt, is om een leesgroepje op te zetten met Nederlandse mensen die laaggeletterd zijn. Als er mensen zijn die daar behoefte aan hebben, kunnen ze altijd contact met mij opnemen via het Taalpunt.”

 

Deel blogpost