Post | maart 2023 | 2 min lezen

Gerrit: vrijwilligerscoördinator van het Paddenpad

Door Marije Keizer
Gerrit, vrijwilligerscoördinator van het Paddenpad maakt een informatiebord schoon

Gerrit Veldwijk is vrijwilligerscoördinator van het Paddenpad in Wapenveld. Dit is een van de vijf klompenpaden die onze gemeente rijk is én een van de oudste klompenpaden van Nederland.

 

“Ik ben nu ongeveer twee jaar vrijwilligerscoördinator voor het Paddenpad. Tijdens mijn prepensioen had ik ineens veel tijd over. Toevallig stuitte ik in die periode op een vacature van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Ze zochten vrijwilligers voor buitenactiviteiten. Omdat ik voor mijn werk altijd binnen achter de computer zat, sprak iets doen in de natuur mij meteen aan. Als vrijwilligerscoördinator ben ik de contactpersoon tussen SLG, de gemeente Heerde en de vrijwilligers van het Paddenpad. Ik organiseer vergaderingen, zorg dat de vrijwilligers, die het onderhoud van het Paddenpad doen, voorzien zijn van gereedschap om takken weg te snijden, de bewegwijzering schoon te maken en eventueel zwerfvuil op te ruimen. Onderhoud is zeker nodig want de populariteit van de Klompenpaden is de laatste jaren enorm gestegen en sinds corona helemaal. Toen ik begon hadden we vier vrijwilligers en inmiddels zijn we met 14.

Op dit moment zijn we bezig zijn met de aanschaf van twee nieuwe luisterbanken langs het pad. Bij de bankjes komt een QR-code zodat bezoekers de geschiedenis van die plek kunnen beluisteren.

In totaal komen er 10 nieuwe banken. De bankjes worden gemaakt door de vrijwilligers, oude timmerlieden, van Vrieze’s erfgoed. Vrijwilligers ondersteunen dus vrijwilligers, hoe mooi is dat?

Ik vind het vrijwilligerswerk erg leuk om te doen. Mijn voldoening krijg ik vooral van het plezier dat we de wandelaars geven. Af en toe wandel ik zelf een deel van het pad. Als ik wandelaars tegenkom vraag ik altijd even naar hun ervaring op het Paddenpad en eigenlijk zijn die altijd positief, zowel over het pad zelf als over het onderhoud. Naast vrijwilligerscoördinator ben ik ook vrijwilliger bij het Horsthoekerpad, onder ander voor het opruimen van zwerfvuil. Ook zit ik in de zwerfvuilbrigade van Mooi Schoon in Wapenveld. Een keer in de week ga ik samen met een vriend op pad om het gebied langs de kanaaldijk op te schonen, wat daar ook zeker nodig is. Mijn lege agenda is inmiddels dus wel weer gevuld.”

 

 

Deel blogpost