Skip Sidebar

Over ons

Museum Geelvinck is al meer dan dertig jaar een historisch-huismuseum. Gevestigd op de bescheiden buitenplaats Huize Kolthoorn, het atelierhuis van het kunstenaarsechtpaar Jan & Hedwig Kleintjes-van ...

Kunst & cultuurNatuur & MilieuBuurt & omgeving
Deel
Helpen in de oude Moestuin van Huize Kolthoorn

Helpen in de oude Moestuin van Huize Kolthoorn

Structureel werk · Flexibele uren
Kamperweg 23, 8181 CS Heerde, Nederland
Kunst & cultuurNatuur & MilieuBuurt & omgeving
Activiteit Delen
Museum Geelvinck
#76149
Scan me of ga naar www.vrijwilligheerde.nl/o/Museum-Geelvinck/activiteiten/Helpen-in-de-oude-Moestuin-van-Huize-Kolthoorn/76149 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting

Werken in de moes- en bloementuin met een fruitboomgaard van de fam. Kleintjes-van Osselen bij Huize Kolthoorn. Hulp bij herstel van een historische moestuin.

Uitgebreide omschrijving

Toen het pasgetrouwde kunstenaarsechtpaar Jan en Hedwig Kleintjes-van Osselen in 1899 op Huize Kolthoorn kwam wonen, hebben zij achterin de parktuin een uitgebreide moes- en bloementuin met ook een boomgaard gerealiseerd. De moestuin zal zeker gebruikt zijn om het echtpaar en hun vrienden te voorzien van verse groeten en fruit. Hedwig gebruikte de door haar gekweekte bloemen voor haar bloemstillevens: haar 'Zinia's' zijn inmiddels wereldberoemd geworden. Zo'n tuin kan je niet met z'n tweeën onderhouden en vanuit de buurt hielp onder meer de familie Dezijn mee.


De moestuin en boomgaard zijn eind jaren '60 voortgezet door de familie Buisman met hulp van onder meer de familie Stijf. Ds huidige bewoner van Huize Kolthoorn weet het zich nog goed te herinneren: hij mocht helpen bij de inmaak, het schillen van appeltjes, het doppen van bonen en het snijden van snijbonen. Een deel van deze oude werktuigen is nog op Huize Kolthoorn aanwezig. Ook de oude appelbomen staan er nog.


Wij willen dit nieuw leven in blazen. Samen met een team vrijwilligers willen wij zorgen dat de moestuin weer tot bloei komt. Tevens willen wij oude manieren van inmaak en bereiding weer in ere herstellen. Vanzelfsprekend krijgen vrijwilligers ook de resultaten van de moestuin mee naar huis.


Meld je aan bij Museum Geelvinck op Huize Kolthoorn. Het gaat om een ochtend of middag in de week de handen uit de mouwen steken en lekker in de tuin bezig zijn!

Wat vrijwilligers nodig hebben

🗣️ Beheersing van het Nederlands

Hoe kom ik er?

Activiteit Delen
Heerde Activiteiten > Museum Geelvinck > Helpen in de oude Moestuin van Huize Kolthoorn

Over Museum Geelvinck

Museum Geelvinck is al meer dan dertig jaar een historisch-huismuseum. Gevestigd op de bescheiden buitenplaats Huize Kolthoorn, het atelierhuis van het kunstenaarsechtpaar Jan & Hedwig Kleintjes-van Osselen, bewaren wij een brede collectie. De tuin van Huize Kolthoorn was voor hen een belangrijke bron van inspiratie en wij doen ons best deze in oude glorie te herstellen. Naast onder meer ruim vijftig werken van hun hand, beheert ons museum de omvangrijkste Nederlandse collectie historische piano's uit de 18e en 19e eeuw. Wij organiseren (piano)concerten door het hele land. Ook het Basjkierenmonument 1813 met het ruiterbeeld in Veessen en de Benckendorff-sculptuur in Wijhe is een initiatief van ons museum.