Praktische ondersteuning bieden aan statushouders (vluchtelingen) / spreekuur

Praktische ondersteuning bieden aan statushouders (vluchtelingen) / spreekuur

Structureel werk · 1–3 uur/week
Sportlaan 2H, 8181 BE Heerde, Nederland
Vluchtelingen & MinderhedenWelzijnKinderen & Jongeren
Activiteit Delen
Vluchtelingenwerk
#63248
Scan me of ga naar www.vrijwilligheerde.nl/o/Vluchtelingenwerk2/activiteiten/Praktische-ondersteuning-bieden-aan-statushouders-vluchtelingen--spreekuur/63248 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting

Als spreekuurmedewerker help je statushouders met allerlei vragen. Dit kan zijn omtrent werk, inburgering maar ook begrijpen van de post.

Uitgebreide omschrijving

Vanuit Vluchtelingenwerk begeleiden de maatschappelijk begeleiders in de eerste 8 maanden de statushouders zoveel mogelijk naar zelfredzaamheid. Maar, het kan zijn dat er na die 8 maanden nog steeds vragen zijn, post die ze niet begrijpen etc.

Hiervoor kan een statushouder nog terecht bij ons spreekuur wat elke week op woensdagmiddag van 13-15 uur gehouden wordt.

Je zoekt eventueel dingen uit voor de statushouder, legt in gemakkelijke taal uit wat hij/zij moet doen en ondersteunt daar waar nodig is.

Dit is heel gevarieerd en uiteenlopend.

Vaak overheerst grote dankbaarheid bij de statushouder nadat hij geholpen is met zijn/haar vraag. Je kan helpen om soms de enorme stress die er is omdat iemand het niet goed begrijpt, te verlagen doordat je luistert en hem/haar helpt en het nogmaals begrijpelijk uitlegt.


Waar we naar op zoek zijn is:

  • Iemand die van aanpakken weet
  • Iemand die bereid is om in makkelijke taal dingen uit te leggen
  • Iemand die 1x per 2 weken beschikbaar is op woensdagmiddag en 1x per 6 weken op woensdag voor teamvergaderingen
  • Die enigzins computervaardig is
  • Enige kennis heeft van hoe eea in gemeente Heerde geregeld is
  • Interesse heeft om andere culturen te leren kennen


Wat wij bieden is:

  • Een flexibel team
  • Gezellige tijd tijdens de rustige momenten op het spreekuur
  • Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
  • Ruim aanbod aan cursussen/ trainingen


Wat vrijwilligers nodig hebben😇 Verklaring Omtrent Gedrag

🗣️ Beheersing van het Nederlands

Wat wij vrijwilligers aanbieden

💸 Vrijwilligersvergoeding🤝 Extra begeleiding

Hoe kom ik er?

Activiteit Delen

Over Vluchtelingenwerk

Wanneer vluchtelingen naar hun eigen woning in de gemeente verhuizen, komt er ontzettend veel op hen af: verhuizen naar een onbekende stad of dorp, snel de Nederlandse taal leren en de weg vinden in een doolhof van regelgeving. Ook moeten vluchtelingen op zoek naar werk. De maatschappelijke begeleiders van VluchtelingenWerk staan vluchtelingen bij in deze roerige periode en helpen bij hun integratie in de Nederlandse samenleving.

Vluchtelingen worden vanaf dag één bijgestaan door maatschappelijk begeleiders in hun nieuwe woonplaats. Die samenwerking begint soms al vóór het tekenen van het huurcontract. Vrijwilligers helpen vluchtelingen met alle praktische regelzaken. Denk bijvoorbeeld aan het het afsluiten van verzekeringen, het zoeken van artsen, tandartsen en scholen voor de kinderen. Maar de begeleiding gaat verder dan praktische zaken alleen. Samen met de maatschappelijk begeleider vindt de vluchteling de weg in zijn nieuwe woonplaats en in de Nederlandse samenleving. Ook wordt veel aandacht besteed aan het vergroten van het sociale netwerk en de zelfredzaamheid van de vluchteling, zodat zij sneller zelfstandig kunnen werken aan hun nieuwe toekomst.