Statushouders hebben jou nodig om Heerde tot een thuis te maken!

Statushouders hebben jou nodig om Heerde tot een thuis te maken!

Structureel werk · Flexibele uren · Start vanaf 3 mei 2024
Flexibele locatie
Advies & MentoringBegeleidingSociaal contactNederlandsArabischTurksTigrinyaDariPasjtoePerzisch
Vluchtelingen & MinderhedenWelzijnKinderen & Jongeren
4 plaatsen over.
Activiteit Delen
Vluchtelingenwerk
#63249
Scan me of ga naar www.vrijwilligheerde.nl/o/Vluchtelingenwerk2/activiteiten/Statushouders-hebben-jou-nodig-om-Heerde-tot-een-thuis-te-maken/63249 om je aan te melden

Contactpersoon

Samenvatting

Trek als maatschappelijk begeleider 8 maanden intensief op met een gezin, bouw een vertrouwensrelatie op en begeleid ze naar zelfredzaamheid in de gemeente.

Uitgebreide omschrijving

VluchtelingenWerk Nederland behartigt de belangen van vluchtelingen en asielzoekers die in de regio woonachtig zijn, vanaf het moment van binnenkomst tot en met de integratie in de Nederlandse samenleving. 


Als maatschappelijk begeleider begeleid je cliënten (vluchtelingen die een woning hebben gekregen in Heerde) richting zelfredzaamheid binnen de gemeente.

Onze cliënten hebben vaak (nog) geen eigen netwerk in hun omgeving. Alles is nieuw: de maatschappij, de cultuur, de woonomgeving en de taal. Als maatschappelijk begeleider ben je het vaak het eerste aanspreekpunt. De begeleiding duurt 8 maanden.

De begeleiding aan cliënten bestaat uit zowel praktische als psycho-sociale begeleiding. Aan de hand van een checklist ondersteun je clienten met allerlei praktische zaken. Je leert je cliënt omgaan met zijn eigen financiën, post en administratie en geeft uitleg over de Nederlandse wet- en regelgeving. Daarnaast bied je een luisterend oor voor het verhaal van je cliënt; mogelijk psychische problemen maak je bespreekbaar, en verwijs je door naar professionele hulpverlening.


Je bouwt een vertrouwensband op en zorgt ervoor dat een statushouder eindelijk, na jaren van onrust doordat ze in oorlog hebben geleefd, lang hebben moeten wachten op een verblijfsvergunning etc. Heerde tot een thuis kunnen maken. Enorm dankbaar werk waarbij je enorme groei gaat zien. Want uiteindelijk willen we toch allemaal een thuis hebben?


Voor deze leuke vacature zoeken we mensen die:

  • stevig in hun schoenen staan;  
  • tijd en energie over hebben om statushouders te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan; 
  • goede sociale vaardigheden en interesse/respect voor andere culturen en bereid zijn tot het volgen van cursus; 
  • praktische kennis van de Nederlandse samenleving hebben;   


Wij vragen:

  • Eén dag of meerdere dagdelen per week beschikbaar
  • Affiniteit met vluchtelingen/ statushouders
  • Betrokkenheid bij de cliënt, maar ook het vermogen grenzen te stellen
  • Goede sociale en communicatieve vaardigheden
Wat vrijwilligers nodig hebben😇 Verklaring Omtrent Gedrag

🗣️ Beheersing van het Nederlands

Wat wij vrijwilligers aanbieden

💸 Vrijwilligersvergoeding🤝 Extra begeleiding
4 plaatsen over.
Activiteit Delen

Over Vluchtelingenwerk

Wanneer vluchtelingen naar hun eigen woning in de gemeente verhuizen, komt er ontzettend veel op hen af: verhuizen naar een onbekende stad of dorp, snel de Nederlandse taal leren en de weg vinden in een doolhof van regelgeving. Ook moeten vluchtelingen op zoek naar werk. De maatschappelijke begeleiders van VluchtelingenWerk staan vluchtelingen bij in deze roerige periode en helpen bij hun integratie in de Nederlandse samenleving.

Vluchtelingen worden vanaf dag één bijgestaan door maatschappelijk begeleiders in hun nieuwe woonplaats. Die samenwerking begint soms al vóór het tekenen van het huurcontract. Vrijwilligers helpen vluchtelingen met alle praktische regelzaken. Denk bijvoorbeeld aan het het afsluiten van verzekeringen, het zoeken van artsen, tandartsen en scholen voor de kinderen. Maar de begeleiding gaat verder dan praktische zaken alleen. Samen met de maatschappelijk begeleider vindt de vluchteling de weg in zijn nieuwe woonplaats en in de Nederlandse samenleving. Ook wordt veel aandacht besteed aan het vergroten van het sociale netwerk en de zelfredzaamheid van de vluchteling, zodat zij sneller zelfstandig kunnen werken aan hun nieuwe toekomst.